Måden vi hører musik på har ændret sig

Måden vi hører musik på har ændret sig

30. jul 2018

I dag høres langt det meste musik på iPhone eller andre smartphones. Det står i stor kontrast til tidligere måder at høre musik på.


Lige siden de første musikere begyndte at spille musik har mennesket været forelsket. De sammensatte lyde har i tusindvis af år gjort os glade, skøre eller kede af det, når de er strømmet gennem luften og ramt vores ører og ikke mindst vores hjerter. Musik kan noget, som intet andet i verden kan. Det har sin helt egen plads i universet, og det vil for altid være en konstant kilde af glæde for langt de fleste mennesker. Men ligesom alt andet her i verden forandrer musikken sig med tiden. Ikke nok med at musikken i sig selv forandrer sig, så ændre måden hvorpå vi lytter til musikken sig også markant. I dag høres rigtig meget musik på vores iPhone


Vi har altid elsket musik

I den mørke middelalder var der ikke mange til at glæde sig over. Den sorte død væltede ind over Europa og folk havde det ikke specielt fedt i denne periode. Musik var noget man kunne høre i kirken. De rigeste i samfundet kunne anskaffe sig en skjald, som kunne spille og synge sange, som var blevet overleveret fra mund til mund. Det var datidens mest brugervenlige musiktjeneste.


Live musik var den primære kilde til folks musik brug de næste mange hundrede år. På et tidspunkt i begyndelsen af 1900-tallet kom de første måder, hvorpå man kunne indspille musik, gemme det og så tage det frem, når man havde lyst til at høre det. Senere kom båndoptageren, derefter kom CD’en og til sidst kom de online streamingtjenester.


Selv for bare 20 år siden var det fuldstændig utænkeligt, at man kunne tilgå musik på den måde, som man kan i dag. Med en discman kunne man høre et enkelt album, mens man gik stille rundt. Der skulle ikke mange rystelser til, før det blev en meget blandet fornøjelse at lytte til et album.


I dag kan lytte til lige det musiknummer man gerne vil. Det er lige meget, om man kører i bilen, sidder derhjemme i sofaen, eller om man er på en løbetur i skoven. Bare man har sin iPhone med sig, så skal man nok få fundet frem til alt den musik, man har lyst til at lytte til. Der har midt sagt været en revolution i måden, hvorpå vi hører musik, og den har for det meste været en positiv ting. Men måden vi høre musik på, rejser også et par spørgsmål. Hvordan er den kvalitet, som vi afspiller musikken i? Kommer iPhone 9 eller iPhone X til at erstatte de klassiske, højtudviklede forstærkere, så lyden ikke længere er kælet for på den samme måde? Bliver vores musik komprimeret til computerfiler, der skal være så små som muligt, så de kan mases ind i de små telefoner? Risikere vi ikke at miste noget, når vi gør det? Det kan være svært at svare på, men indtil videre skal man bare læne sig tilbage og tilgængeligheden af alt musik.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


MatthiasOlesen
MatthiasOlesen (Kommerciel blogger)
Oprettet 3. apr
MatthiasOlesen
MatthiasOlesen (Kommerciel blogger)
Oprettet 4. jan